Boğaziçi Üniversitesi Güncel Covid 19 Salgını Uygulamaları

Boğaziçi Üniversitesi yetkili kurulları Coronavirus (COVID-19) salgını ile alakalı ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakinen ve dikkatle takip etmeye devam etmektedir. Üniversite yönetimi olarak önceliğimiz yüz yüze eğitim sürecinin başladığı 2021-2022 Güz döneminde öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimizin sağlığı ve güvenliğidir.

Sağlık Bakanlığı, YÖK ve BÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi’nin tavsiyeleri doğrultusunda Rektörlüğümüz tarafından kampüslerimizde Covid-19 salgını ile ilgili uygulamaya geçirilen önlemler şu şekildedir:

Kampüsler

Sadece e-Nabız koşullarına göre aşı süreçlerini tamamlayanlar, son 72 saat içinde alınmış PCR testi negatif olanlar ve son altı ay içinde Covid-19 hastalığını geçirenler kampüslere girebileceklerdir. Bunun denetimi kampüs girişlerinde BUCard’ın okutulmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Kampüslerimizde kapalı mekânlarda maske takmak zorunludur.

Derslikler

  • Derslikte en az 1 metre sosyal mesafe ile yerleşim düzeni belirlenmiştir ve buna göre oturmaya uygun koltuklar işaretlenmiş durumdadır. Öğrencilerimiz sadece işaretli koltuklara oturma konusunda özen göstermelidir.
  • Yüz yüze ders saati olarak belirlenmiş zamanlarda, öğretim üyeleri fiziksel olarak vermeleri gereken dersleri herhangi bir sebepten çevrimiçi verseler bile öğrencilerimiz bu derslerine dersliklerden katılabilecektir. Bunun için gereken yansıtıcı ve diğer imkânlar öğrencilerimizin kullanımına sunulacak, bina amirleri bu konuda öğrencilere yardımcı olacaktır.
  • Derslikler sürekli havalandırılmalı, soğuk veya rüzgârlı havalarda çift açılımlı pencereler üstten açılmalıdır.
  • Dersliklerde, yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.
  • Ders sürelerinin 45 dakikayı aşmaması tavsiye edilmektedir.
  • Teneffüslerde koridorlarda toplanılmamalıdır.

 

Yemekhane ve Kantinler

  • Tüm yemekhanelerde periyodik olarak hijyenik olarak ilaçlanmakta ve temizlenmektedir
  • Kuzey Kampüs, Güney Kampüs, Kilyos Kampüs, Kandilli Kampüs yemekhaneleri haftasonu dahil sabah, öğle, akşam yemeği servisi verilmektedir.
  • Hisar Kampüs yemekhane haftaiçi dahil öğle yemeği servisi verilmektedir.
  • Yemekhane masaları pleksi ile ayrılmış olup temas mesafeleri azaltılmaktadır.
  • Yemekler Covid-19 kurallarına uygun kıyafetli giyimli personeller tarafından yapılmaktadır.
  • Karantinaya giren öğrencilerimiz için karantina süreci bitene kadar yurtlara paketli yemek servisi yapılmaktadır.
  • Kennedy Lodge Öğretim Üyeleri Merkezi 01.09.2021 tarihinden itibaren yemek dağıtımı hizmetine başlamış olup açık büfe hizmeti kaldırılarak Covid-19 kurallarına uygun giyimli personel tarafından yemek servisi yapılmaktadır.
  • Yemek esnasında maske çıkarıldığı için salgın bulaşı açısından riskli bir süreçtir. Bu nedenle yemeğinizi mümkün olduğunca paket olarak alıp açık alanda ve yalnız yemeyi tercih ediniz.
  • Yemekhane ve kantinlere girmeden önce ve çıktıktan sonra eller sabunla en az 20 saniye yıkanmalı ya da dezenfekte edilmelidir.
  • Yemekhane ve kantinlere maske ağız ve burnu kapatacak şekilde takılmış olarak girilmelidir.
  • Maske sadece yemek yerken çıkartılmalıdır.
  • Mevcutsa, açık alanlardaki yeme-içme yerleri kullanılmalıdır.
  • Sıra beklerken fiziki mesafe en az 1 metre olacak şekilde ayarlanmalıdır. Yemekhanelerdeki uyarıcı levhalarak uyarak mesafelerin aralıklı olması sağlanmıştır. Girişlere dezenfektasyon istasyonları konulmuştur.
  • Yemek yerken mümkün olduğunca konuşmayınız.
  • Kişisel eşyalarınızı (kaşık, çatal, bıçak, peçete) ortak kullanmayınız.
  • Yemekhane ve kantinlerde mümkün olduğunca az zaman geçiriniz.

 

Öğrenci Yurtları

Covid-19 salgın riskine karşı Üniversitemizde alınan sağlık tedbirleri kapsamında yurtlarda dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdadır:

  1. Yurt girişinden itibaren çalışma salonu, tuvalet, lobi, koridor ve asansör dahil ortak alanlarda ağız ve burnu kapatacak şekilde maske takınız.
  2. Covid-19 salgınına karşı alınan temizlik ve hijyen kurallarına uygun davranınız.
  3. Ortak mekânlarda sosyal mesafe kuralına uygun davranınız.
  4. İkamet ettiğiniz daireyi/odayı sık sık havalandırınız.
  5. İkamet ettiğiniz daireye/odaya başka dairelerden ve odalardan misafir kabul etmeyiniz.
  6. Kullanmış olduğunuz maskeleri koridorlarda bulunan maske kutularına atınız.
  7. Tuvalet ve banyo kullanımında hijyen kurallarına özen gösteriniz.
  8. Çalışma salonlarında bir metrelik sosyal mesafe kuralına dikkat ediniz.
  9. Çalışma salonlarına, kitap dahil, herhangi bir eşya bırakmayınız.
  10. Oda/daire temizliği ile ilgili kurallara uygun davranınız. Temizlik hizmeti öncesinde ve sonrasında odanızı/dairenizi 15 dakika havalandırınız.
  11. Yurtların lobi alanlarına ve katlarına, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri dahil, misafir kabul etmeyiniz.
  12. Yurda gelen her türlü kargo ve siparişlerinizi (yiyecek, içecek, damacana su dahil) yurdun dışında teslim alınız.
  13. Kendinizde veya bir arkadaşınızda Covid-19 belirtisi görürseniz derhal yurt amirliğine veya resepsiyon görevlisine haber veriniz.
  14. Covid-19 belirtisi gösterirseniz bir sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptırınız. PCR testiniz negatif çıkmış ise; bu durumu yerleşmiş olduğunuz yurt amirine e-posta yoluyla PCR test sonuç belgenizi gönderiniz. PCR testleri negatif çıkan öğrencilerimiz karantinaya alınmaz. Ancak bu öğrenciler, kendilerini 14 gün boyunca semptomlar açısından takip etmelidir.
  15. PCR pozitif vakalarda karantina süresi, semptomatik vakalarda semptomların ortaya çıkmasından veya asemptomatik vakalarda ilk PCR testi için numune alınmasından itibaren, 14 güne tamamlanır. 14 günlük karantina süresi sonunda PCR testi yapılmasına gerek yoktur. Ancak en az üç gün üst üste ateş ve diğer klinik belirtisi olmayan kişilerde en erken 10. günde PCR testi için numune alınabilir. 10. günde yapılan PCR test sonucunun negatif olması durumunda kişilerin karantinası sonlandırılabilir. Hasta izlem sürecinde arada başka bir PCR testi yaptırmaya gerek yoktur.
  16. PCR testiniz pozitif çıkmış ise; durumunuz ile ilgili vakit kaybetmeksizin yerleşmiş olduğunuz yurt amirliğine veya resepsiyon görevlisine e-posta veya telefon ile bilgi veriniz. Tedaviniz sağlık kurumunun kararıyla yurtta yapılabilecekse; Yurtlar Müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu karantina odasına/dairesine salgın koşulları dikkate alınarak geçişiniz gerçekleştirilecektir.
  17. Karantinaya alınan öğrenciler karantina kurallarına uygun davranmak zorundadır.
  18. Bir Covid-19 vakasında yakın temaslı olan öğrenci durumuyla ilgili yerleşmiş olduğu yurdun amirine bilgi vermelidir.
  19. Önerilen aşı şemasını tamamlamış (2 doz aşı olanlar) öğrencilerin COVID-19 pozitif kişi ile korunma önlemleri almadan (maskesiz veya maskenin uygunsuz kullanımı) yakın teması (yüksek riskli) olması durumunda;
    1. Bu öğrencilerin HES kodları riskli olarak görülmediği için koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını da takip ederek günlük yaşamlarına devam edebilirler. Öğrencilerin semptomlar açısından kendisini takip eder. Semptom gelişmesi durumunda; semptom/semptomların geliştiği gün, sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptırır.
    2. Öğrencide semptom gelişmemesi durumunda; temasın 5. günü sağlık kurumuna başvurarak PCR testi yaptırır. PCR testleri negatif çıkan öğrenci karantinaya alınmaz. Ancak bu öğrenci kendisini 14 gün boyunca semptomlar açısından takip etmesi gerekir. Eğer öğrenci; temasın 5. günü PCR testi yaptırmaz ise karantinaya alınır.

 

Kütüphane

  • Kütüphane her gün 8.30-24.00 saatleri arasında, çalışma salonları ise 7/24 sosyal mesafe ve diğer pandemi kurallarına uygun olarak sadece BÜ mensuplarının ve kütüphane üyelerinin kullanımına açıktır.
  • Kampüs girişlerinde uygulanan kurallar gereği, YALNIZCA
    • 2 doz aşısını tamamlamış olanlar,
    • Son 72 saat içinde PCR test sonucu negatif çıkanlar,
    • Son 6 ay içerisinde COVID-19 pozitif test sonucu olanlar “Bağışıklık Sertifikası” ile giriş yapabilir.
  • Kütüphanede içerisinde sürekli olarak maske takmak mecburidir.
  • Kütüphanede Covid 19 önlemlerine uygun olarak masa bölmelerinin yerleştirilmesi sonucu, mesafe oluşturmak amacıyla azaltılan sandalyeler eski haline getirilerek, sayısı arttırılmıştır.
  • 27 Ekim 2021 tarihinden itibaren kitapların otomatik olarak uzatılmasına son verilecektir. Bu tarihten sonra eskiden olduğu gibi öğretim elemanları dönemlik, diğer kullanıcılar 21 gün süreyle kitap ödünç almaya devam edeceklerdir.
  • Başka bir kullanıcı tarafından “hold” konulmadıkça kitapların süresi 6 defaya kadar uzatılabilmektedir. 27 Ekim 2021 tarihinden itibaren iade tarihi geçen kitaplar için günlük 1 lira gecikme cezası uygulanacaktır.